Следвайте Гласове в ТелеграмСвързани статии: Правителствените самолети остават без гориво заради санкциите

...
Следвайте Гласове в ТелеграмСвързани статии: Правителствените самолети остават без гориво заради санкциите
Коментари Харесай

Shell сменя Лукойл в доставките на гориво за Авиоотряд 28

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Свързани публикации: Правителствените самолети остават без гориво поради глобите против Русия

Днес или най-късно във вторник ще бъде подписан нов контракт за доставка на авиационно гориво за държавния авиационен оператор, по-известен като " Авиоотряд 28 ", освен това на цена, не по-различна от тази, на която до момента продаваше " Лукойл ". Това разгласи през днешния ден в Народното събрание министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков.

Той дефинира като дезинформация публикуваното през вчерашния ден писмо, в което от авиоотряда се жалват, че е изминал договорът им с “Лукойл Ейвиейшън България ”, а единствената оферта, която са получили досега, предлага горивото на тройно по-висока цена. За решение на казуса от държавния авиационен оператор слагат неуместното искане за дерогация на доставката на авиационно съветско гориво.

Това се случи ден преди предварителното преустановяване на дерогацията за вноса на съветски нефт и бургаската рафинерия да премине към преправка напълно на неруски.

" Няма заплаха Държавният авиационен оператор да спре работа ", разгласи пред публицисти по-рано в Народното събрание и министър-председателят Николай Денков.

Транспортният министър изясни, че в реалност писмото от Държавния авиационен оператор, не е това, което е оповестено в медиите. " В писмото има крайна част, в която се изяснява цялата обстановка, и може би тази част съзнателно не е показана на обществото, или е поднесена по килнат метод, с цел да се сътвори напрежение и агитация, че неналичието на съветско гориво ще сътвори разтърсвания както на пазара ", сподели Гвоздейков.

" Ако договорът бъде подписан във вторник - първият работен ден след празниците, все още, през почивните дни, горивото за плануваните полети е подсигурено, както и всички нужни процеси по поддържане на сигурността на полетите. Няма безусловно никакви терзания за ползвателите на услугите на държавния народен оператор ", съобщи министърът на превоза Георги Гвоздейков.

По-късно стана ясно, че ще бъде подписан контракт за доставка на авиационно гориво с " Shell ".

" Цената е сходна с тази на " Лукойл ". Предложението е за даване на складови размери - в случай че желаеме да имаме налични количества, можем да го съхраним на летище София и да си купим гориво напред ", сподели транспортният министър.

" Приключихме с евтиното съветско гориво, което напълно не е на ниска цена ", разяснява още Гвоздейков датата 1 март, от която " Лукойл Нефтохим " стопира да работи с съветски нефт. Рафинерията ще преработва все още суровина от Казахстан, Ирак и Тунис.

Засега няма отражение на цените на горивата по бензиностанциите. По данни на платформата " Фуело " от началото на февруари се следи леко покачване на цените, само че специалистите изясняват това с котировките на интернационалните пазари. От началото на февруари бензин А95 е поскъпнал с 3 стотинки - от 2.63 лева на 2.66 лева за литър. Дизелът е поскъпнал малко повече през февруари - с 10 ст. от 2.67 лева на 2.77 лева за литър.
 

Инфо: segabg.com

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР